4.9.2012
Matti Parjanen

PARJA-NIMILÖYDÖKSET INTERNETISSÄ

Markku ja Perttu Parjanen ovat löytäneet parja-sanan etymologiasta suomen murteista viittauksia tulisijaan tai uuniin ja silloin mahdollisesti myös sepän pajaan palkeineen. Tämä voisi selittää Parjanen-nimen esiintymisen ympäri Suomea ilman sukulaissuhteita. Esimerkiksi Karjalan kannaksen Muolaan Parjasia on ollut ammatiltaan seppiä aina 1700-luvulle saakka. Heillä ei ole ollut sukusiteitä Lemin Parjasiin. Ehkä kuitenkin 1600-luvulla. Kuten ei myöskään Viipurin maalaiskuntaan kuuluneen Ihantalan Portinhoikan Parjasen torpan Parjasilla. Ovat kuitenkin ehkä samaa sukuhaaraa em. Muolaan Parjasten kanssa.

Kansainvälisessä Internetissä parja-hakusanalla on tuloksia valtavasti. Seuraavassa osa niistä. Niillä tuskin on mitään tekemistä Suomessa esiintyneen parja-sanan kanssa.

1)Parja-lahti on kaunis turistikylä apartmenteineen Kroatian Vis-saarella Adrian merellä, lähellä Splitin kaupunkia. Nykyään turistien suosima Vis-saari oli Jugoslavian presidentin suljettu valtiosalaisuus. Sinne oli ydinsodan pelossa kätketty sukellusvenesatama ja ydinpommin kestäviä bunkkereita kenttäsairaaloineen.
2)Pieni Parja-heimo asustaa keski-Intiassa. Nimi Parja on johdettu vanhasta sanskritin kielestä, joka syntyi 3 000 vuotta sitten. Se merkitsee ”alamaista, työntekijää” yms., englanniksi subject. Parja-heimon jäsenet ovat maanviljelijöitä. Heillä on omia erikoisia rituaaleja ja tapoja esim. avioliiton solmimisessa. Se ei ole sallittua samaan heimoon kuuluvien kanssa. Lemin Parjasilla tilanne oli päinvastainen! Parja-heimon naislesken kuitenkin oli pakko naida entisen miehensä nuorempi veli.
Parja-heimolla oli oma parja-kielensä, jolla oli kirjoitettu mm. raamattu. Netissä on mahdollista kuunnella parja-kielistä raamattua.
Intiassa on Boda-Parja-kielen puhujia n. 50 000. Kieli kuuluu indo-eurooppalaisiin kieliin.
3)Parja Bralor on Tähtien sota -elokuvan naisinsinööri.
4)Avaruutta ja Intiaa lähempänä Lemiä löytyy Parja-sääasema Lappeenrannan Lepolasta.
5)Netistä löytyy maailmasta vain yksi henkilö Parja-sukunimellä, Julia Parja Iso-Britanniasta. Parja-etunimellä löytyy naisia erityisesti Etelä-ja Pohjois Amerikasta.
6)Perussa Cerro Parja-Parja -niminen korkea vuori, 3,5 km, sijaitsee lähellä Rio Grandea.