LEMIN KIRKKONEUVOSTOLLE

Lemillä ainakin 1700-luvulta lähtien asunut Parjasen (Hiivan) suku halusi kunnioittaa esi-isensä työtä ja sitkeitä ponnistuksia perustamalla vuonna 1995 Parjasen Sukuseuran, johon kuuluu tällä hetkellä satoja henkilöitä ympäri maatamme. Pidämme sukumme kantaisänä Fredrik Paavonpoika Hiivaa (synt. 10.1.1841) Lemin Pöllölän kylästä. Hänen hautapaikkansa Lemin hautausmaalla on kuitenkin  kadonnut, mutta suvussa kulkeneen perimätiedon mukaan hänet on haudattu lähelle hautausmaan Sakastinporttia.

Parjasen Sukuseura on kokenut lemiläisten maatalousyhteisöjen hävittyä nimenomaan Lemin kirkon ja sen hautausmaan sellaiseksi yhdyssiteeksi, joka pitää  suvun jäsenet kiinni lemiläisessä maaperässä. Niinpä olemme päättäneet esittää Lemin seurakunnan kirkkoneuvostolle, että se myöntäisi meille oikeuden pystyttää  lemiläisen taustamme kunnioittamiseksi sukumme kantaisän Fredrik Parjasen muistoksi vaatimattoman muistomerkin. Se paljastettaisiin sukuseuran toisessa kokoontumisessa 18.7.1998.

Toivomme, että noin metrin korkuinen muistomerkkipylväs (varsi 5-10 cm halkaisijaltaan, laatta muistokirjoituksineen n.  20 x 30 cm) voitaisiin pystyttää seurakunnan osoittamaan paikkaan n. 30 metrin matkalle kiviaidan vierustaan Sakastinportista Lappeenrantaan päin. Mikäli tähän ei ole mahdollisuutta, toivomme  pienen muistolaatan paikkaa edes johonkin hautausmaan aidan kiveen kiinnitetyksi ko. paikalla.

Haluamme vielä erityisesti korostaa, että Parjasen suvun juuret ovat rönsyilleet kauaksikin Lemin Pöllölän kylästä, jolloin näemme  tärkeäksi, että nykypolvet vielä saisivat jonkinlaisen kiinnityksen lemiläisyyteen. Tämä onnistuisi nimenomaan juuri tämän muistolaatan pystyttämisellä.

Tampereella 8. syyskuuta 1997

PARJASEN SUKUSEURA