Albert Parjanen

Syntynyt 1871 Lemillä, kuollut 1937 Lemillä

Albert Parjanen oli sukuseura Kantaisän Fredrik, Rietu Paavonpojan ja Eeva Daavidintytär os. Kirvesmiehen yhdeksänlapsisen perheen neljänneksi vanhin.

Naimattomana eläneestä Albertista on säilynyt suvussa vain vähän tietoa. Ikäeroa perheen vanhimpaan lapseen, David-veljeen oli kymmenen vuotta. Anna Maria oli kahdeksan ja Helenan viisi vuotta vanhempi. Ennen Albertia perheeseen syntyi vuonna 1869 Adam, joka kuoli hengenahdistukseen 9-vuotiaana. Neljän vuoden kuluttua Albertin syntymästä syntyivät vuona 1875 Elias ja 1877 Miina, joista kumpikin kuoli kuuden kuukauden ikäisenä tulirokkoon. Pikkuveli Adam synti yhdeksän ja puoli vuotta Albertin jälkeen ja kolme vuotta myöhemmin pikkusisko Miina.

Albert työskenteli elämänsä aikana renkinä, purjehduskausina laivoilla ja valmistui  vuonna 1906 laivakoneenkäyttäjäksi Helsingin Teollisuuskoulusta, myöhempi Helsingin Teknillinen Oppilaitos. Pohjakoulutuksena oli vain kiertokoulu. Albertilla oli hallussaan myös isältään opitut sepän taidot.

Ritva Lampinen 15.1.2015

Poimintoja elämän varrelta

Albert Parjanen syntyi Lemin Pöllölänkylän Parjasenmäellä 3. marraskuuta 1871. Kansakouluja ei Albertin lapsuudessa ollut, joten hänen koulunkäyntinsä rajoittui kiertokouluun.

Lappeenrannan Uutissa 11. maaliskuuta 1893 on luettelo vuoden 1893 asevelvollisista Wiipurinläänin 3. kutsunta-alueessa Lappeenrannassa. Luettelossa lukee: ”Albert Rietunpoika Pöllölästä.” Albert oli tuolloin 22-vuotias.

Kun perhe menetti kotinsa Parjasenmäeltä, Albert muutti perheensä mukana Olkkoselle. Lemin henkikirjojen mukaan hän työskenteli sisarensa Anna Marian ja tämän miehen Aatami Olkkosen tilalla renkinä.

Laivakoneenkäyttäjä Teollisuuskoulusta
Albert hankki purjehduskausina elantonsa laivaliikenteen parista jo ennen valmistumistaan 1906 HelsinginTeollisuuskoulusta 2. luokan laivakoneenkäyttäjäksi. Albert oli tuolloin 35-vuotias. Tieto Albertin kyseisen tutkinnon suorittamisesta varttuneella iällä oli suvussa jo aiemmin olemassa. Tieto varmistui 25.joulukuuta 1906 ilmestyneestä Uusi Suometar -lehdestä. Saman uutisen kertoi myös 27.12. 1906 Työmies. Lemin henkikirjoissakin Albert mainitaan koneenkäyttäjänä tai koneenhoitajana.

Itä-Suomen Sanomat 21.7.1910 kertoo puolestaan: ”Avonaiseksi julistettua Sähkötehtaan koneenhoitajantointa on hakenut kaikkiaan 46 henkilöä.” Hakijaluettelosta löytyy myös Albert Fredrikin poika Parjanen. Haku ei tällä kertaa tuottanut toivottua tulosta, mutta kertoo meille jälkipolville hänen eteenpäin pyrkivästä luonteestaan.

Sepän työtkin Albert taisi
Kyläyhdistyksen kustantamasta kirjasta ”Huttulan seudun historiaa” löytyy mielenkiintoinen maininta: ”Olkkosten Uudentuvan kujasten varressa takoi Parjasen seppä.”

Albertin isä Rietu Parjanen oli vähän yli viisikymmenvuotias Olkkoselle muuton aikoihin. Tässä Uudentuvan kujasten varressa Rietu takoi tutun ammatin turvin perheelleen elantoa. Albertilla oli myös sepän taidot hallussaan. Hän lienee oppinut ne jo nuoruusaikanaan isänsä sepänpajassa Parjasenmäen Pöllölässä. Rietu kuoli vuonna 1915. Sepän paja oli pystyssä Olkkosilla vielä vuonna 1910, kertoi Esko Muukka Lemiltä.

Iän karttuessa loppuivat aikanaan laivakoneenkäyttäjän työt. Albert päätti työllistää itsensä tällöin sepän tutussa ammatissa, omassa pajassa. Albertin veljen Davidin, Taavetin poika Väinö Parjanen muisteleekin kohdassa ”Unohdettu Albert”, kuinka Albert asui viimeiset vuotensa Lemin Sorvarinkylässä ja oli aloittanut rakentaa siellä sepän pajaa.

Hiljainen mies
Pitkä, hiljainen ja miellyttäväntuntuinen mies, kuvaili Pentti Kirvesmies Albertia. Hän muistaa Albertin ajalta, kun tämä rakensi sepänpajaa Sorvarinmäellä. Lieneekö luonteenpiirteenä hiljaisuus vaikuttanut myös siihen, että Albert säilyi koko elämänsä ajan poikamiehenä.

Pajan rakentaminen jäi kesken, kun Albert sairasteli pitkään. Syy sairasteluun selviää Lemin henkikirjoista löytyvästä kuolinsyystä: puhjennut mahahaava ja sydänlihasrappeuma. Albert Parjasen elämä päättyi 66-vuotiaana Lemillä.

Muistellessaan syksyllä 1995 Adam Parjasta Väinö Parjanen kertoo lyhyesti myös Albert Parjasesta.

Unohdettu Albert

Albert-setä taitaa olla vähän unohdettu sukulainen. Voin sanoa, että Albert-setä koulutti Paavon lainaamalla hänelle suuren osan opiskelurahoista. Albert-setä oli hiljainen poikamies.

Vanhana miehenä Albert-setä aikoi tehdä pajan kolmisen kilometriä Lemin kirkonkylästä sijaitsevaan Sorvarilan kylään Elias Okon maille. Albert eleli viimeiset vuotensa köyhänä miehenä perin puutteellisissa oloissa vuokralaisena Okolla, Vienon kotitilan naapurissa. Pajassa oli salvos vesikattoon asti, mutta sitten Albert-setä kuoli.

Albert Parjanen on haudattu Lemille. Aatami kustansi aikanaan Albertin hautajaiset ja hankki haudalle hautakiven.

Onko hän Albert?

Albert Parjasesta ei ole löytynyt yhtään kuvaa. Onko hän tämä mies, jonka olemme rajanneet vuonna 1934 otetusta Aatami Aataminpoika Olkkosen hautajaiskuvasta? Albert olisi siinä 63-vuotias. Sama mies seisoo myös etualalla vuonna 1932 Väinö Olkkosen ensimmäisen vaimon Eeva Marian hautajaisissa otetussa kuvassa. Jälkimmäistä kuvaa ei ole vielä sukuseuran sivuilla. Kuka muu molemmissa kuvissa eturivissä seisova mies voisi olla? Hän muistuttaa ulkonäöltään kovasti pikkuveljeään Adamia iäkkäänä.