Juhani Turku

Erkki Juhani Turku oli 18.4.1918 Lemillä syntyneen ja 18.10.1992 Lappeenrannassa kuolleen Erkki Lauri Turkun ja Simpeleellä 13.9.1926 syntyneen ja 6.10.2007 Lappeenrannassa kuolleen Eila Sirkka, o.s. Taipaleen, vanhin lapsi.

Parjasen sukuhallituksen jäsen Juha Talka ilmoitti sukuseuran hallitukselle Juhani Turkun kuolemasta elokuun 2018 alussa: Ansioitunut sukututkija, serkkuni Juhani Turku, syntynyt 29.11.1946, kuoli 31.7.2018.

Edellisen viikon tiistaina kokoonnuimme Lemillä museotuvalla Turku-suvun tapaamiseen, jossa hahmoteltiin kahden sukuhaaran – Ylä- ja Ala-Turun sukuhaarojen – yhteistoimintaa. Juhani piti puolen tunnin esityksen Turunkylän asuttamisesta 1500-luvulta alkaen. Säräaterian jälkeen hän toimi oppaana vieraspaikkakuntalaisille Toikan talon ja Ylä-Turun suvun kantatilan ”Polis-talon ” asutusten esittelykierroksella.

Lapsuus- ja nuoruusvuosina Lappeen Uus-Lavolassa vietimme paljon aikaa yhdessä. Partiotoiminta omassa Hirvi-vartiossamme yhdessä muutaman kaverin kanssa oli antoisaa aikaa. Tätä kaikkea olemme 2000-luvulla tapaamisissamme muistelleet.

Juha Talka

Juhani Turku In Memoriam

Jussi syntyi Lemillä 29.11.1946. Hän vietti ensimmäiset elinvuotensa Turunkylän Toikassa, josta tuli sittemmin serkusten mieluinen tapaamispaikka vuosikymmenten ajan. Isoisä Antin perustaman linja-autoyhtiön siirryttyä Lappeen Uus-Lavolaan jatkui Jussinkin elämä siellä tallin liepeillä. Siellä Jussi kuuli pienestä pitäen yhtiön ja kuljettajien kuulumiset ja imi ne itseensä. Pienet korvat tallensivat kaiken kuulemansa. Ammatinvalinta oli Jussille itsestäänselvyys: autonkuljettajaksi isoisän perustamaan perheyhtiöön, kuten isänsä ja setänsä. Jussi olikin varsin pidetty tilausajokuljettaja palvelualttiin luonteensa takia. Kuljettajauraa edelsi kuitenkin kausi merillä. Varsinaisen ammattikuljettajan uran jälkeen Turkujen Linjoissa seurasi toinen puunjalostuksen parissa UPM:ssä.

Ansiotyön lisäksi Jussilla oli toinen merkittävä toiminnan taso. Muistan jo kansakoulun ajoilta, että Jussi oli usein ajatuksissaan jossain toisessa todellisuudessa. Mikä se oli silloin jää arvattavaksi, mutta on tarkkaan tiedossa, mikä se oli viime vuosikymmeninä; Lemi ja lemiläiset. Jussi tunsi Lemin jokaisen kylän ja tien ja lähes kaikki talot asukkaineen. Liikkuminen hänen kanssaan Lemillä oli jatkuvaa ympäristöoppituntia; uutta tietoa tuli jatkuvasti.

On paljon sukututkijoita, jotka tuntevat sukunsa tarkkaan. Harva on kuitenkaan nähnyt sitä vaivaa, jonka Jussi näki kerätessään oman sukunsa tiedot. Lemin kirkonkirjathan paloivat kirkon mukana vuonna 1918. Siksi suuri osa tiedoista oli haettava eri arkistoista Helsingissä, Mikkelissä, Viipurissa ja Kouvolassa. Vanhat tiedot eivät olleet sellaisenaan käyttökelpoisia. Entisaikojen kirjurit kirjasivat tietonsa harvoin suomeksi. Ruotsin-, venäjän- ja jopa saksankielisiä harakanvarpaita piti tulkita eri keinoin.

Ei Jussin kiinnostus sukututkimukseen rajoittunut omaan sukuunsa. Hänellä oli valmiina jo tutkimus useista lemiläisistä suvuista, ja tavoitteena tutkia ne kaikki. Toinen suuri tavoite hänellä oli Turku-sukuseuran perustaminen. Se tapahtui viime hetkellä, sillä hänen viime hetkensä koitti vain viikko sukuseuran perustavan kokouksen jälkeen. Jussin poismeno on syvä isku seuran toiminnalle, vaikka hän ei halunnut jäädä seuran aktiiviksi. Jussin kattava tietopohja ja asiantuntemus olisivat olleet seuralle kullan arvoiset.

Nostaessamme lippua salkoon museotuvalla ennen sukukokouksen alkua Jussi valitti päänsärkyä. Siitä huolimatta hän piti ensimmäisen esitelmän tilaisuudessa ja veti linja-autoretken Turunkylään tilaisuuden lopuksi. Pari päivää sukukokouksen jälkeen Jussi soitti iloisena ja totesi, että sujuihan se kokous ihan hyvin. Tavoite oli saavutettu.

Puolison ja perheen lisäksi Jussia jäämme kaipaamaan kaikki Turku-sukuiset ja lisäksi muu laaja ystäväpiiri.

Esko Turku
Lemin Turunkylän Turkuja, mutta yhdistävää sukulaissuhdetta ei ole toistaiseksi löydetty Juhanin sukuun.

Tämä kuva on otettu pojanpojan ylioppilasjuhlissa kesällä 2018. Se on viimeisiä, joita Juhani Turusta otettiin. Kuvan lähetti Juhanin poika Harri.